Egmont Fonden – Børnetopmødet 2017

DAGEN HVOR ANBRAGTE BØRN OG UNGES STEMMER ER I FOKUS

Formål

Børnetopmødet er en tilbagevendende årlig begivenhed, hvor en udvalgt gruppe af børn og unge stiller skarpt på et særligt aspekt af det at være barn eller en ung i en udsat position. De specifikke målsætninger med dagen er:

  • at styrke barnets stemme og bidrage til at skabe positiv forandring for børn og unge i udsatte positioner.
  • at børnene og de unge går derfra med et styrket selvværd og flere handlemuligheder i forhold til deres eget liv
  • at få konkrete erfaringer og anbefalinger fra børnene og de unge i form af breve, billeder, tegninger, film og artikler m.m. – materiale der skal skabe debat og forandring hos relevante fagpersoner og politikere på området.

Aktiviteter

Årets børnetopmøde fandt sted hos Nordisk Film studier i Valby. 29 unge og børn mellem 14-16 år samledes til en aktiv dag med masser af sociale aktiviteter, underholdning og faglige sessioner.

Deltagerne fik bl.a. besøg og oplæg af tidligere anbragte, som i dag er mønsterbrydere. Børnene og de unge fik i to faglige sessioner sat fokus på to temaer i deres hverdag:

  • Den gode skoledag – hvordan og hvem?
  • Den  gode overgang fra skole til uddannelse – udsigter og forventninger

De to sessioner producerede en masse materiale som indeholder erfaringer og konkrete anbefalinger til voksne pædagoger, skolelærere, sagsbehandlere m.m.

Børnetopmødet 2017 blev også besøgt af stand-up komikeren Christan Fuhlendorff og Pede B, en profil inden for den danske rapscene.

Alle deltagere i Børnetopmødet fik et diplom for deres deltagelse og deres indsats i løbet af dagen.

Resultat

Børnetopmødet fik national mediedækning i både radio og TV-Avisen, hvor arbejdet med anbragte børn og unge i Danmark blev fremhævet samt formålet med Børnetopmødet. Både børn og unge samt Egmont Fondens blev af DR1 filmet og interviewet i løbet af Børnetopmødet. Se udsendelsen i TV-Avisen her

Alle børnenes anbefalinger og øvrige materialer blev gennemgået af formand for Børnerådet samt forbundsformand for Socialpædagogerne (fagforening for de 39.000 socialpædagoger i Danmark). Begge udtrykte overfor børnene og de unge samt Egmont Fonden forbløffelse over indsigterne produceret på dagen og kunne fortælle til den endelige evaluering sammen med børnene, at de vil tage de unges materiale og anbefalinger med videre på politisk niveau. Dette for at sikre, at der sker handling og forandring som resultat af børnenes input til Børnetopmødet. Læs her på SLs side, hvad de tog af gode råd fra børnene.

Vigtigt af alt var dagen også et forum, hvor de anbragte børn og unge byggede nye relationer og venskaber til hinanden. Flere af de unge udtrykte i evalueringen, at Børnetopmødet har givet nye venner og nye ansigter i deres liv. Det sociale fællesskab på Børnetopmødet er en afgørende faktor for udviklingen hos disse unge og vil motivere flere til at deltage i næste års Børnetopmøde og tage ejerskab omkring deres situation.

Børnetopmødet 2017 figurerede både med nyheder og updates på de sociale medier, og dagen har efterfølgende fået sin egen interne Facebook side, hvor børn og unge har  fortsat deres både sociale og faglige dialog med hinanden og tidligere anbragte, som holdt oplæg. I denne Zetland artikel gives et portræt af de unge deltagere på Børnetopmødet

TYPE: Social Innovation
KLIENT: Egmont Fonden
DATE: 2017
Comwell Kolding
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial